Kleurrijk feesten

“Goede avond beste Joa. Vanavond is er om 22.55 een documentaire over de perzische koning op NPO2. Misschien is het interessant voor je. Met vriendelijke groeten”  (Whatsapp 23/02/2016 20.14)

Colour-PArty-V3-Website-1280x720

En zo zat ik op aanraden van mijn Iraanse vrienden afgelopen woensdag even voor elven aan de buis gekluisterd, kijkend naar: ‘The greatest party on earth’. Ter viering van het 2500 jarig bestaan van het Perzische rijk werd er een gigantisch feest georganiseerd in de historische stad Persepolis. Vrijwel alle vorsten der aarde aanwezig waren. Hoewel ik de politieke, economische en religieuze achtergronden reuze interessant vind, kies ik er ditmaal voor deze even terzijde te schuiven. Het decor, de entourage, de overweldigende pracht en het majestueuze banket inspireerden me tot het schrijven van een wat luchtigere blog dan u van me gewend bent. De meest bekende kleurrijke feesten zijn wellicht het Chinees nieuwjaar, Carnaval en het Winterfestival in Harbin. Deze keer wil ik echter wat andere feesten belichten en hopelijk inspireren ze u tot het opvrolijken van uw eigen party’s. U zult merken dat het kinderlijk eenvoudig is. Een kind kan de was doen.

La Tomatina

Met stip op nummer één staat voor mij het feest ‘La Tomatina’. Niet vanwege de veelzijdigheid aan kleur, maar vanwege de overdaad aan diep scharlakenrood. Alles en iedereen komt eronder te zitten. Sinds 1945 komen op de laatste woensdag van augustus zo’n 35.000 mensen bij elkaar in Buñol om deel te nemen in de grootste foodfight ter wereld. Zo’n 145 ton tomaten (2015) wordt gebruikt om elkaar flink in te peperen en beurse plekken te bezorgen. Inmiddels verovert ‘La Tomatina’ de wereld en zijn er in vele landen flauwe aftreksels van dit feest.

Holi festivalIn 2013 vond in Zeeuws-Vlaanderen voor het eerst de Colour Run plaats. Het idee om tijdens het lopen een gezonde doses kleurpoeder over je heen te krijgen is geënt op het Hindoestaanse voorjaarsfestival Holi. Op de tweede dag van het feest gooit men gekleurd poeder, reukwater en parfum naar elkaar en begiet met elkaar met gekleurd water. Dit alles als symbool voor de in bloei staande natuur en mens. Al met al een boeiend levend schilderij. Geef je ogen maar eens goed te kost op google afbeeldingen.

Het Pahiyas Festival in de Filipijnen is één van de meest kleurrijke feesten ter aarde. Op de 15e mei decoreren de inwoners van Lucban hun huizen met fruit, groente, rijst, bloemen en rijstwafels (kiping) in allerlei variëteiten. Iedere bewoner haalt het beste uit de kast, om als meest creatieve “versierder” uit de bus te komen. Het hoogtepunt is een processietocht met een beeltenis van San Isidro Labrador en zijn vrouw Sta. Maria de la Cabeza vergezeld door twee reusachtige beelden van papier mâché. Koekjes worden tijdens de processie uitgedeeld aan de kinderen, wat uiteindelijk uitmondt in een genereus delen van voedsel tussen de bevolking; een echt volksfeest.

Hoewel de meest ingenieuze woordspelingen een glimlach op mijn gezicht toveren, zijn het meestal de meest domme grappen die de tranen over mijn wangen doen laten lopen. Met betrekking tot feesten kan ik het niet vaak genoeg zeggen. Simpel is het toverwoord. Zorg ervoor dat er geen leeftijdsrestrictie is en vindt een activiteit die voor jong en oud, geletterd en ongeletterd, man en vrouw, rijk en arm, vitaal en lichamelijk beperkt binnen handbereik ligt. Waarschijnlijk kom je uit bij activiteiten die je als kind deed. Dingen als gooien, stoeien, iemand vies of nat maken, dansmuziek, iets met eten (maaltijd, knoeien of combi van de twee), verkleden, versieren etc… Allemaal ingrediënten voor massaal vertier en plezier.

Eén van de meest bekende verzen uit de bijbel is: ‘Word als de kinderen’. Wellicht moeten we deze tekst naast ‘geloof’ ook in de context van het feesten plaatsen. Vooral de Nederlander wil ik op het hart drukken de organisatiedrift en controledwang te laten varen. Wees deelnemer en geen toeschouwer. Zelfs ik ben de polonaise tot bepaalde hoogte gaan waarderen. Vind een reden voor een feest en is die er niet … vier dan bij gebrek aan beter de verjaardag van je hond.

WOEF! Daar neem ik een brokje op.

bloghop 2016
Deze blog is geschreven in het kader van de #bloghop met als thema ‘Kleurig’.

Advertenties

Een gedachte over “Kleurrijk feesten

  1. Pingback: Uitslag #bloghop februari 2016 | Maximalispiraties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s